Η πρώτη επίσκεψη
Η πρώτη επίσκεψη έχει ξεχωριστή σημασία. Θέλουμε να είναι ευχάριστη και αποδοτική.
Η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής επισημαίνουν πώς η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.
1st tooth / birthday = 1st visit
Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, επειδή τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα, είναι πιθανό να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Είναι απαραίτητο να εδραιώνονται νωρίς οι καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι επιβλαβείς για τη στοματική υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος.
Μετά από σειρά ερευνών, ο Dr. Paul Casamassimo, επικεφαλής της έρευνας για τη στοματική υγεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής (AAPD), σημειώνει πως οι πιθανότητες ενός παιδιού να έχει τερηδόνα κατά την πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη υπερδιπλασιάζεται για κάθε χρόνο που μεγαλώνει και δεν επισκέπεται τον Παιδοδοντίατρο.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο;
Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων και των παιδιών για θέματα σχετικά με:
- τη διάπλαση, την ανατολή και τη σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
- τον σωστό τρόπο και τη συχνότητα βουρτσίσματος
- τις σωστές διατροφικές συνήθειες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας
- την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
- τις στοματικές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, καθώς και οδηγίες διακοπής αυτών
- τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
H έγκαιρη ενημέρωση και η κατάλληλη προληπτική φροντίδα συντελούν στη μακροχρόνια εξασφάλιση της στοματικής υγείας του παιδιού.
Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;
Πολλοί θεωρούν πώς τα νεογιλά δόντια δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού μετά ούτως ή άλλως θα ανατείλουν τα μόνιμα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθές. Τα πρώτα δόντια είναι σημαντικά!
Είναι καθοριστικά για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε. Είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής. Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως η τερηδόνα, τραυματισμός, αποστήματα, επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού.
Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ανάπτυξή τους. Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια όταν έρθουν χαλάνε ευκολότερα.
Τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα καθώς συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
Και σίγουρα είναι σημαντικά για να χαμογελάμε!
Τι ηλικίας παιδιά δέχεστε στο ιατρείο;
Στο ιατρείο μας παρακολουθούμε όλα τα παιδιά από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή τους. Επιπλέον φροντίζουμε με αγάπη τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανεξαρτήτου ηλικίας.
Είμαι μαζί με το παιδί κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή της οδοντιατρικής θεραπείας;
Κατά κανόνα, ενθαρρύνεται η παραμονή του γονέα στον κλινικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια. Τα μικρά παιδιά νιώθουν ασφάλεια με την παρουσία των γονέων τους, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις και το κατανοούμε απόλυτα.
Σε λίγες ειδικές περιπτώσεις, ίσως σας ζητηθεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής προς όφελος του μικρού ασθενούς, πάντα φυσικά μετά από ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη σας.
Εάν κάποιος γονέας έχει αρνητική εμπειρία ή φοβάται τον οδοντίατρο, θα ήταν προτιμότερο να μην συνοδέψει το παιδί στην πρώτη επίσκεψη.
Ασυναίσθητα το άγχος, ο φόβος και οι φοβίες μας μεταδίδονται στα παιδιά με αρνητικές συνέπειες στην καλή συνεργασία που επιθυμούμε να χτίσουμε μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο οδοντιατρείο συνιστάται οι γονείς να είναι παθητικοί παρατηρητές. Αυτό διότι η συγκέντρωση των παιδιών διασπάται όταν μιλάει πάνω από ένας ενήλικας την φορά. Η Παιδοδοντίατρος θα εξηγήσει λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες με την ειδική γλώσσα που θα ηρεμήσει το παιδί και θα το βοηθήσει να συνεργαστεί. Θυμηθείτε ακόμα να αποφεύγεται φράσεις όπως «μην φοβάσαι», «δεν θα πονέσεις», «μην έχεις άγχος» καθώς έχουν αρνητικό φορτίο και λειτουργούν αντίστροφα δημιουργώντας ένταση στο παιδί αντί να το ηρεμούν.
Συνιστούμε στην πρώτη επίσκεψη να μην γίνεται θεραπεία ακόμα και αν υπάρχουν θεραπευτικές ανάγκες εφόσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος. Πραγματοποιείται μια οδοντιατρική εξέταση υπό τη μορφή παιχνιδιού, η οποία αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί, μια καλή προϋπόθεση για τη μετέπειτα συνεργασία του στα ραντεβού που θα ακολουθήσουν.