Οδηγίες διατροφής και ανάλυση δίαιτας

Η διατροφή και ειδικότερα οι διαιτητικές συνήθειες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες εμφανίζουν αιτιολογική σύνδεση με την υγεία των δοντιών. Η κατανάλωση ζυμώσιμων υδατανθράκων (είτε με τη μορφή σακχάρων είτε με τη μορφή αμύλων) έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη τερηδόνας.

Η τερηδόνα είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια μικροβιακής αιτιολογίας. Ειδικοί μικροοργανισμοί που συμβιώνουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα, έχουν την ικανότητα να ζυμώνουν τους υδατάνθρακες, παράγοντας οξέα, τα οποία διαβρώνουν προοδευτικά την επιφάνεια του δοντιού και οδηγούν στην καταστροφή του.

Η  συνύπαρξη των τεσσάρων βασικών παραγόντων (ξενιστής, διατροφή, χρόνος, βακτήρια) σε συνδυασμό με άλλους περιβαλλοντικούς και προσωπικούς παράγοντες συμβάλλουν στην αιτιοπαθολογία της τερηδόνας.

Αιτιολογία της τερηδόνας

Στην πρώτη γνωριμία μας με το παιδί, συζητάμε με το ίδιο και με τους γονείς αναλυτικά για τις διατροφικές συνήθειες και όπου κρίνεται απαραίτητο τους ζητάμε να καταγράψουν για κάποιες μέρες, με τη μορφή ημερολογίου, όλα τα γεύματα και τις ώρες που τα λαμβάνουν (ημερολόγιο δίαιτας).

Στόχος μας είναι μέσω της συζήτησης να ανακαλύψουμε τυχόν επιβλαβείς διατροφικές επιλογές των παιδιών. Με τις κατάλληλες συμβουλές θέλουμε να βοηθήσουμε στη σωστή επιλογή τροφών που λειτουργούν καθοριστικά στη γενική και τη στοματική υγεία τους.