Εξαγωγές

Στο ιατρείο μας προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα των δοντιών τόσο της νεογιλής όσο και της μόνιμης οδοντοφυΐας, ωστόσο ορισμένες φορές είναι αδύνατο. Για παράδειγμα όταν το δόντι δεν μπορεί να αποκατασταθεί λόγω εκτεταμένης καταστροφής ή απορρόφησης, σε περίπτωση εμφάνισης αποστήματος, για ορθοδοντικούς ή άλλους λόγους επιλέγεται η εξαγωγή.

Ορισμένες φορές τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν στο στόμα χωρίς να έχουν αποπέσει τα νεογιλά. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στα κάτω πρόσθια δόντια, όπου παρατηρείται μια διπλή σειρά δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει κινητικότητα του παιδικού δοντιού, θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα από τον Παιδοδοντίατρο ώστε να έρθουν τα μόνιμα δόντια στη σωστή τους θέση στο οδοντικό τόξο.

Προσοχή!
Στην περίπτωση αποστήματος σημειώνουμε πως το δόντι δεν θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβίωσης, αλλά μόνο καταστέλλονται προσωρινά τα μικρόβια και περιορίζεται η φλεγμονή. Η παραμονή μικροβίων και χρόνιων μολύνσεων πρέπει να αποφεύγεται τόσο για τη στοματική όσο και τη γενική υγεία του παιδιού.